Passion, Kunst og Stolthed

28. marts, 2018

PASSION, KUNST OG STOLTHED

“Jeg har et passioneret forhold til stedet. Og jeg er stolt over det, vi har bygget”, fortæller Torben Wind, den ene af de tre grundlæggere af The Scandinavian.  I denne lille samtale fortæller han om ejernes syn på klubben og fremtiden og om hvorfor, der kommer mere kunst i klubben.

Nogen synes, den er smuk og fantastisk. Andre registrerer lidt mere afdæmpet, at den må være meget tung. Uanset hvordan man har det med Den Tænksomme, som den store skulptur foran klubhuset hedder, så er det sjældent at møde et medlem, der er ligeglad. Og det er netop pointen.

”Kunst skal udfordre, tvinge os til refleksion og omtanke”, fortæller Torben Wind.

”Det er den type kunst, der interesserer mig, og jeg ser det som en helt exceptionel mulighed, når vi nu kan udstille nogle af disse værker midt i den danske natur, som vi har omkring The Scandinavian. Jeg har været så heldig, at jeg har kunnet rejse rundt i verden og besøge nogle af verdens mest interessante kunstnere, og jeg har fået opbygget en kunstsamling, som jeg rigtig gerne vil dele med klubbens medlemmer. Jeg synes samtidig, at klubhuset, naturen, stilheden gør, at det måske er endnu mere interessant at opleve kunsten her fremfor på de traditionelle museer eller gallerier.”

Den Tænksomme var det første internationale kunstværk, Torben Wind udlånte til klubben. Kunstneren, Ugo Rondinone, er en schweizisk født kunstner, der nu bor i New York, og skulpturen beskrives som et monument over de første mennesker på jorden, skabt i materialer, der langsomt vil erodere med tid og elementernes påvirkning. De kunstværker, der nu kommer til The Scandinavian, er tematisk lidt i samme retning, nemlig arbejdet med den menneskelige figur.

”Det er værker, der overrasker i både materialevalg, stil og den måde, skulpturen er skabt. Jeg tror, nogle vil blive udfordret i forhold til, hvordan man traditionelt tænker på skulpturer”, fortæller Torben. Han tilføjer, at især en af kunstnerne nok vil tiltrække sig ekstra opmærksomhed fra medlemmer og gæster:

”Ai Weiwei er en af de mest interessante personligheder, der er vokset ud af det moderne Kina. Han er kunstner, aktivist og har både udfordret sit eget land, men sandelig også vestlig tankegang”.

Kunstværket Standing Figure, der fremover vil kunne ses i klubben, skabte Ai Weiwei i Grækenland, og man kan genkende nogle af antikkens motiver i værket, som samtidig har masser af referencer tilbage til Kina og det kinesiske samfund.

”Jeg er faktisk rigtig spændt på reaktionen på netop den skulptur. De øvrige værker vil jeg ikke fortælle noget om endnu. Dem synes jeg, folk skal opleve i klubben.”

Hvad kan vi forvente at komme til at se af kunst fremover?

”Vi vil jo gerne skabe et særligt sted på og omkring The Scandinavian. Vi vil også gerne udfordre medlemmer og besøgende – også på andre måder end på golfbanen. Men nu ser vi på, hvad der er af reaktioner i år, og så må vi vurdere, sammen med medlemmerne, om det er noget, vi skal gøre mere eller mindre af i fremtiden”, siger Torben Wind.

The Scandinavian er nu på vej ind i sin ottende sæson. Meget længere for grundlæggerne, og heldigvis ser de tre partnere tilbage på årerne med begejstring. Klubhus, baner og atmosfæren i klubben er blevet, som man håbede på, da man bevægede sig fra ideer og tanker til konkrete planer.

”Ligesom med mine andre projekter og interesser, så har jeg et meget passioneret forhold til The Scandinavian. Det har været en spændende rejse, og jeg er stolt af det, vi har bygget og skabt. Jeg bliver også stadig begejstret, når jeg hører venner, medlemmer eller gæster fortælle om deres syn på klubben. Vi har lært meget allerede, skal blive ved med at lære, men jeg synes virkelig, vi er på rette vej, når det handler om den grundlæggende vision, som er en medlemsbaseret klub, hvor folk holder af at komme og spille golf, spise, sludre, og som nu endda kunne se lidt kunst af international karakter”.

Og fremtiden for dig som ejer og grundlægger?

”Jeg ved, at jeg taler for både Jesper og Peter, når jeg siger, at vi er fuldkommen engageret i projektet og i klubben. Vi havde en vision om at skabe en medlemsbaseret golfklub af international standard, og den vision er vi stadig fuldt og helt optaget af at se udfolde sig på dette helt unikke sted”.