Ai Weiwei

Coca Cola Vase

Akryl på en vase fra Han-dynastiet

30 x 30 x 27 cm

Udført i 2011

 

OM KUNSTNEREN

Ai Weiwei (født i 1957) er en af de mest kendte kunstnere, der kommer fra det moderne Kina. Som aktivist bruger han sit kunst- og filmarbejde til at rette opmærksom på krænkelser af menneskerettighederne og øge bevidstheden om sociale, kulturelle og politiske spørgsmål i sit hjemland og derudover.

 

OM KUNSTVÆRKET

Ai bruger keramik i sin metode til at forbinde fortidens Kina med nutidens Kina. Han køber historiske vaser på markeder og tilpasser dem, og derved rejser han spørgsmål omkring deres kulturelle værdi; er en vase fra den yngre stenalder, der er dyppet i maling, mere værdifuld som et nutidigt kunstværk, end den var som en antik original? I Kina, som er virkeligt præget af hurtig forandring og udvikling, udforsker Ai disse spændte forhold mellem gammel og ny.

 

I dette tilfælde bliver Kinas hurtige masseindustrialisering repræsenteret af logoet tilhørende den allestedsnærværende drikkevarevirksomhed Coca-Cola, der er malet på en vase fra Han-dynastiet (206 f.Kr. – 220 e.Kr.), hvormed opfattelsen af historie og global markedsføring sløres. De malede bogstaver, der skamferer vasen, kan symbolisere en udradering af traditionel kinesisk kultur og håndværk til fordel for globalisering og masseproduktion, som nu i stigende grad er ensbetydende med det moderne Kinas identitet og værdi.