Baneopdatering – åbningsstatus

17. marts, 2021

 

Hvornår åbner banerne?

Det er det store spørgsmål vi alle gerne vil have svar på, inklusiv os greenkeepere.

Det fundamentale for at vi kan åbne banerne, er det samme hvert år og er udelukkende afhængig af vejret. Vi skal have 7 til 10 dage med gennemsnitstemperaturer over 6 grader gerne nærmere 10 grader. Men desværre holder de kolde nætter i øjeblikket, gennemsnitstemperaturen lige omkring 0 grader.

Hvorfor har vi brug for disse temperaturer? Det er meget simpelt, græsset gror ikke før det bliver varmere og uden vækst i græsset, vil banerne hurtigt blive slidt ned uden mulighed for at komme sig, og det er der ingen af os der er interesseret i.

Vi er alle klar over, at rigtig mange gerne vil ud og spille golf når vi åbner, især i år hvor påsken også ligger tidligt på året. Så her er det ekstra vigtigt at vi finder balancen imellem mængden af spil og væksten i græsset, så vi ikke oplever, at banerne bliver i ringere stand, men at de rent faktisk udvikler sig positivt efter vi har åbnet for spil. De kommende uger ser nattemperaturerne ud til at ligge på omkring eller lige over 0 grader, hvilket betyder at vi højst sandsynligt ser ind i ugen efter påske før vi kan åbne.

 

Hvad laver vi så i øjeblikket?

Selvom vinteren har været noget koldere end vi havde håbet på, har teamet fået lavet en del forbedringer på anlægget. Der er blevet beskåret og fældet en del træer, bunkeren på 6 old Course fairway er blevet re-designet, flere af broerne er blevet renoveret eller udskiftet. Vi har også videreført ideen med naturstens kanter fra hul 1 Old Course, flere steder på banerne, for at lede buggie trafikken udenom tees og greens.

Hvad angår selve banerne har det ikke været nemt at arbejde med græsset, vi har haft 6 uger med snedække og rigtig mange dage med frost, gennemsnitstemperaturen har ligget på 0 grader siden årsskiftet. Vi gør alt hvad vi kan, medens vi venter på at græsset begynder at gro.

Greens har klaret sig fint igennem vinteren og uden sneskimmel (Microdochium nivale), en svampesygdom, som er det største problem når sneen ligger i flere uger som i år, hvilket er meget positivt. I den forbindelse er det vigtigt at vide, at vi er underlagt meget restriktive krav for brug af fungicider og andet kemi på golfbanerne.

Hvis vi ser på greens i dag, så ser de lidt blege ud, de mangler farve og der er ingen vækst endnu. For at få gang i dem, har de fået den første forårsgødning og samtidig er de blevet topdresset to gange for at få fyldt de luftningshuller vi lavede tilbage i december, så nu kan vi kun vente på varmen.

Greens vil ikke blive klippet før væksten er gået i gang, men vi vil børste og rulle dem for på den måde – få spilleoverfladen tilbage i god stand.

Greens vil også blive eftersået, men dette vil først ske når vi ser temperaturer på over 10 grader.

Alle andre områder som tees, fairways, forgreens og roughs har også klaret vinteren godt, så udover de almindelige forårs opgaver, som luftning, gødning, topdressing og eftersåning er der ikke behov for yderlige tiltag. Vi vil lægge vores fokus på områder med meget trafik og slid, for at løfte kvaliteten her. Bunkers er ved at få skåret kanter og sanddybderne bliver kontrolleret, så de også er klar til spil.

 

Feedback på medlemsundersøgelsen.

Greens – Det var tydeligt at se ud fra svarene i undersøgelsen at mange medlemmer ønsker fastere og hurtigere greens. Det kunne lyde simpelt, at bare klippe dem længere ned, for at få dem hurtigere, men det vil ikke være løsningen. De vil blive alt for svage til den mængde spil vi ser i dag, og vil hurtigt falde i kvalitet. Vi vil lægge vores fokus på at få dem mere faste i overfladen og når de bliver det, vil hastigheden følge med.

Hvordan vil vi gøre det?

Vores greens er af græstypen krybende hvene, det er en type af græs der naturligt producerer mere filt i overfladen end andre typer som f.eks. rødsvingel. Dette betyder bare at man arbejder med dem på en lidt anden måde.

Det vigtigste vi kan gøre i år er at øge mængden og frekvensen af topdress specielt i den sidste halvdel af sæsonen, hvor vores greens har haft en tendens til at blive for bløde. For at minimere den påvirkning det har for jer som spillere, vil dette arbejde kun forgå på de planlagte vedligeholdelses dage. Samtidig har vi sidst på året i 2020 testet en ny type sand, som har vist sig at være meget nemmere at få arbejdet ned i overfladen. Dette vil betyde, at vi kan få mere sand i greens uden at det vil påvirke spillet yderligere, og at vi samtidige opnår den fasthed vi ønsker hurtigere.

Vores planer for prikning og luftning af greens forbliver den samme som foregående år. Der vil i juli måned blive prikket, eller taget propper hvis dette er nødvendigt, sammen med ekstra sand og eftersåning.

De test vi har lavet med det nye sand og små ændringer i nogle procedurer, gør at jeg er sikker på at vi vil opnå fastere og hurtigere greens i år.

Når vi åbner i år, forventer vi at rigtig mange af jer vil ud og spille. Og med den høje mængde af spil og begrænset vækst, håber jeg på forståelse for, at vi beskytter greens og venter med at sænke klippe højden og øge hastigheden ind til vejret bliver varmere.

Sidste år kunne vi tydeligt se et øget slid på banerne generelt nogen steder mere end andre. Vi har lavet planer for at styrke disse områder, med øget luftning, gødning og eftersåning. Men vi har også brug for jeres hjælp, ved at holde buggies og trollys længere væk fra greens og tees, da disse uden tvivl er med til at øge sliddet.

Alt I alt klarede banerne det flot sidste år i forhold til det øget antal runder. Der var en periode med tørke hvor vi kæmpede lidt, men heldigvis uden permanente skader på anlægget.

Problemer med tørke, skulle meget gerne høre fortiden til. Vores nye reservoir vil blive færdig i år og vil være klar til sæsonen 2022. Alle problemer med at forbedre områder med meget slid, vil blive nemmere at løse med mere vand. I dag har vi ikke nok vand til at vande fairways i meget tørre perioder og heller ikke til at bruge ekstra vand til walkways, bunkerkanter og områder med meget slid.

Ikke nok med de områder bliver slidte når det er tørt, men når vi ikke har vandet, kan vi heller ikke efterså eller lægge ny tørv uden mulighed for at vande.

Så jeg ser meget frem til at få den store ekstra vandresurse så vi kan få banerne i den stand vi alle ønsker.

 

Opsummering.

Banerne har klaret vinteren godt, uden store problemer. Så alt i alt venter vi bare på varmere vejr.

Hele maskinparken er serviceret og slebet og klar til at komme i gang. Mange projekter er færdiggjort på og omkring banerne og mange af projekterne er udført af vores eget team.

Greenkeeper teamet er højt motiveret og kan lige som jer, ikke vente med at komme i gang. Vi ser alle frem til af få åbnet banerne, efter hvad der har virket, som en rigtig lang vinter.

Greenkeeper teamet og jeg ser meget frem til at ser jer alle på banerne igen snart. Hvis du skulle have lyst til at vide mere om hvad der skal til for at passe et anlæg som vores, kan du tilmelde dig vores ”behind-the-scenes greenkeeping tour” Søndag den 9. maj, hvor vi får en snak omkring greenkeeping og du får svar på de spørgsmål du måtte have.

De bedste hilsner

Russell